Overweegt u een hond te adopteren of wilt u een hond opvangen? In beide gevallen werken wij met een intakeprocedure. Dat is wel zo veilig voor de hond maar is ook in het belang van u. Immers niemand vindt het leuk als de match niet goed zou zijn of dat uw verwachtingen anders zijn.
Ze beschikken over paspoort en chip. Maximaal 2 dagen voor vertrek naar Nederland worden ze nog een keer gecheckt door een dierenarts. Ze worden dan ook nog ontwormt en ontvlooid. De reis gaat per gecertificeerde dierentransporteur in een grote bus met airco, led licht, RVS kooien en zo nodig verwarming. Er is een dierenverzorgster achter in de bus tijdens de reis. Er wordt vlot doorgereden en de dieren mogen de kooien niet uit. Zo voorkomen we dat ze kunnen ontsnappen. De aankomst is meestal op een afgesproken omheinde plek in Utrecht waar ook vrijwilligers van onze vereniging zijn om u te helpen met tuigjes en halsbanden omdoen enzovoort.
Veiligheidstuigje
De honden moeten verplicht een veiligheidstuigje om, dat is een tuigje die zowel een band achter de voorpoten heeft als een band om de buik. Zo kan de hond bij een tegengestelde beweging niet het tuigje over de kop trekken en er uit stappen (wat bijv bij de K9 tuigjes het geval is!) Een veiligheidstuigje krijgt u van ons bij adoptie. De tuigjes zijn niet in een dierenwinkel verkrijgbaar. Wilt u weten hoe zo’n tuigje er uit ziet? Kijk dan op http://www.veiligheidstuigjes.nl/
Als u adopteert dan is het de bedoeling dat de hond bij u blijft. Mochten er toch redenen zijn dat de hond ge her-adopteerd moet worden dan loopt de bemiddeling via onze vereniging. Een hond mag onder geen enkele voorwaarde naar een asiel worden gedaan of afstand van worden gedaan zonder toestemming! Wij gaan in zo’n geval de hond promoten, voeren de intakegesprekken en zullen bij geschiktheid een nieuwe overeenkomst maken met de nieuwe adoptant. De adoptiebijdrage is € 325,00 incl de verplichte chipregistratie in Nederland en incl veiligheidstuigje. Die chipregistratie verzorgen wij.
Gastgezinnen zijn onmisbaar, zij hebben een hele belangrijke rol binnen onze vereniging. Kort gezegd is een gastgezin de eerste tijdelijke opvang voor een hond die uit het buitenland komt. Een gastgezin leert de (buitenlandse) hond wennen aan het leven in huis in een veilige omgeving. Het gastgezin zorgt voor de hond tot er een adoptant is gevonden. Het gastgezin wordt meegenomen in de intakeprocedure daarvan en geeft advies. Ook zal het gastgezin in contact zijn met de kandidaat adoptant over het gedrag van de hond. Immers, het gastgezin kent de hond het beste in het dagelijkse doen en laten.
Het gastgezin maakt samen met ons een profiel op. Hoe gedraagt de hond zich ten op zichte van andere honden, katten, andere huisdieren. Kan de hond bij kinderen? Wandelt de hond mee aan de riem? Hoe gedraagt de hond zich op straat? Kan de hond alleen zijn? Is de hond zindelijk? Hoe begeleid je de hond en wat heeft de hond nodig?Hele belangrijke vragen en antwoorden om tot een goede adoptie van een (buitenlandse) hond te komen.
Ook levert het gastgezin foto’ s aan en updates over de hond aan de vereniging. Samen kijken we welke omschrijving het beste past bij de hond.
Vaak komen honden uit het buitenland uit een asielsituatie, getraumatiseerde situatie of heeft de hond op straat geleefd. Door de professionele zorg die een gastgezin geeft krijgt de hond kans en tijd om te herstellen en klaar gemaakt te worden voor zijn/haar forever home. Gelukkig zijn niet alle honden getraumatiseerd en wordt er overlegd met het gastgezin welke hond het beste past in zijn/haar/hun situatie.
De kosten van voer komen voor rekening van het gastgezin. Dierenartskosten worden door de vereniging vergoed (bezoek uiteraard na overleg met ons). Ook haalt het gastgezin de hond op de dag van aankomst uit Roemenie op een afgesproken plek op. Meestal is dit in het midden van het land maar dat hangt af van de situatie. We werken met een gastgezin overeenkomst. Het gastgezin moet verplicht met een veiligheidstuigje werken. Deze stellen wij ter beschikking. Een voorbeeld van hoe een veiligheidstuigje (ook wel anti ontsnappingstuigje genoemd) er uit ziet kun u zien op http://www.veiligheidstuigjes.nl/
Het gastgezin draagt bij aan de adoptieprocedure door informatie te geven over het gedrag van de hond. De vereniging doet de selectie van de kandidaten: de intakeprocedure en beslissing over of de adoptie wel of niet kan doorgaan. Dit gebeurd in samenwerking met het gastgezin waarin de intake procedure van de vereniging nauw gevolg moet worden. Onze werkwijze staat onder controle van de Nederlandse overheid.
Al onze honden zijn gezond, volledig geënt en ontwormt/ontvlooid en zijn voorzien van paspoort en chip. Wij staan ingeschreven bij het NVWA en gezondheidsdienst voor dieren en werken alleen samen met betrouwbare contacten in het buitenland. Wij werken volgens de Europese richtlijnen.